aktuelbyggeraadgivning.dk © 2012 

 

Helbredscheck/HBC:

Med ophør af Energiledelsesordningen (ELO) forsvandt kontrollen af jeres månedlige lovpligtige registreringer af energiforbruget. Hvis jeres ejendom er større end 1000 m² er det stadigvæk lovpligtigt at føre driftjournalerne, det er bare blevet frivilligt om I vil have en uvildig kontrol af de tal i registrere. Det er vor 40-årige erfaring, at glidende forsømmelser og udeladelser af installationerne koster rigtig mange penge.

Her er et par eksempel fra hverdagen:
En ejendom har fået årsopgørelsen over fjernvarmeforbruget, som er steget 97% på 1 år. Hvorfor? Jo, den energiansvarlige og formanden var blevet uvenner - så ingen havde været i varmecentralen i mere end 1 år. Her havde en defekt ventil tilladt fjernvarmevandet at piske igennem måleren. Den slags spild skal altid betales af forbrugeren - altså ejendommen. I dette tilfælde en efterregning på over kr. 50.000,-.

En energiansvarlig ringer fordi der er brugt 400 m³ vand mellem jul og nytår. Normalt plejer hele ejendommen at bruge ca. 1100 m³ om året. Der er ingen synlige tegn på vandspild. Det viser sig at der er sprængt et vandrør i gården. Tænk hvis det havde fået lov til at løbe indtil det blev synligt, eller endnu værre, indtil års-afregningen kom.

En energiansvarlig ringer fordi han mener, at der er fejl på ejendommens el-måler. Forbruget kendes da elmåleren bliver aflæst hver uge og der blev iværksat en "eftersøgning" af merforbruget. Det viser sig at en beboer har et akvarium i sit kælderrum - og tilsluttet alle pumper, varmelegemer og lys på kælderbelysningen, altså ejendommens el-måler.

Hvordan kan den slags overforbrug minimeres?

Ved at aflæse målere og føre driftjournaler. På den måde lærer man hurtigt ejendommens "normal forbrug" at kende, hvilket kan variere over året og så opdager man urimelige overforbrug med det samme, og ikke først når årsregningerne kommer fra fjernvarme-, olie-, gas-, el- eller vand-leverandører.


Hvad kan vi tilbyde?

Når der indgås aftale om "helbredscheck" indeholder det følgende ydelser.

Gennemgang af de registrerede forbrug (I fører driftjournaler hver måned og sender dem til os hvert kvartal). Vi hjælper jer til at lokalisere eventuelle overforbrug og anbefaler ændringer.

En årlig gennemgang af varmecentralens installationer, samt fælles trapper, kældre og lofter, med efterfølgende rapport. Ved gennemgangen anbefaler vi, at der deltagelser så mange som muligt, gerne den energiansvarlige, bestyrelsen og husets vvs-installatør, så alle får mulighed for stille spørgsmål og få svar. Vi kontrollerer termometre, indstillinger på automatik, pumper og ventiler. For kedelanlæg kontrollerer vi røggastab og CO2 udslip og for fjernvarmevekslere kontrollerer vi tilsmudsningen af veksleren.

Vi tager i mod telefonspørgsmål.
Hvem skal man henvende sig til ved et opstået problem? Vicevært / energiansvarlig / bestyrelsesmedlemmer er sjældent specialister og hvem skal de støtte sig til for at få et uvildigt råd?

Uvildige råd kan man ikke få af folk, der også skal levere og montere komponenter. Hvis man ringer til ejendommens håndværkere ved opståede defekt, vil der i de fleste tilfælde blot bliver foretaget en udskiftning og chancen for en optimering udnyttes ikke.

Det kunne være, at ventilen skulle ændres til en anden størrelse, at der kunne vælges en ny lavenergipumpe eller lignend.

De kunder, der er tilsluttet "helbredscheck"ordningen kan derfor frit ringe og stille spørgsmål, før de ordrer hos håndværkerne. Ved beregning og/eller dimensionering skal dette aftales særskilt.

For at undgå misforståelser skal det præciseres, at Aktuel ByggeRådgivning (ABR) ikke er udførende, så vi tager ikke noget arbejde fra ejendommens vicevært eller håndværkere, men skal betragtes som sparringspartner og teknisk støtte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Få besøg af "Energidoktoren"

 

og undgå overraskelser